Skip to main content

Cazinska dijaspora - mapiranje Javni poziv dijaspora invest

Image
slorana elektrana

Grad Cazin izgradio svoju prvu solarnu elektranu

Dana 21.11.2023. godine je izvršen tehnički prijem solarne elektrane izgrađene na gradskoj sportskoj dvorani u Cazinu, čime je uspješno završen ovaj partnerski projekat Grada Cazina i Programa razvoja Ujedinjenih naroda (UNDP) i Ministarstva za građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša USK.

Sportska dorana

Korisnik ovog projekta je JU “Sportski centar Salih Omerčević” za koju će solarna elektrana doprinijeti njenoj održivosti i povećanja energetskoj samostalosti.

Gradonačelnik Cazina mr. Nermin Ogrešević izrazio je zadovoljstvo zbog uspješne provedbe projekta, istaknuvši kako je ova sportska dvorana sada ne samo mjesto sportskih, obrazovnih i kulturnih događanja, već i primjer održivosti u lokalnoj zajednici. "Ova solarna elektrana nije samo tehnološki iskorak radi postizanja energetske samostalnosti, već i izraz naše predanosti smanjenju emisije ugljičnog dioksida i očuvanju okoliša za buduće generacije", naglasio je gradonačelnik. 

 

Projekt će dugoročno doprinositi inicijativi za smanjenje emisija stakleničkih plinova i kao inspiracija drugim lokalnim zajednicama, javnim i privatnim organizacijama koje teže postizanju održivosti u svojim projektima.

Tags