Koncert „Bosanskohercegovački kompozitori – bogato kulturno naslijeđe “.

Koncert „Bosanskohercegovački kompozitori – bogato kulturno naslijeđe “.

Sutra će se u Cazinu, povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, a nakon otvaranja izložbe „Refleksije“ Amera Hadžića, održati koncert ozbiljne muzike pod nazivom  „Bosanskohercegovački kompozitori – bogato kulturno naslijeđe “.

Riječ je o  koncertu baziranom na djelima bosanskohercegovačkih kompozitora vrlo značajnih za historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine, a kompozitorstvo u našoj zemmlji je najmlađa djelatnost u razvoju muzike.

U stvaranju Bosanskohercgovačke muzike učestvuju sve nacije i svi ljudi koji se imenuju stanovnicima države Bosne i Hercegovine, bez obzira na to da li su porijeklom iz BiH ili su kao umjetnici došli stvarati na ovom području. Jedan od prvih kompozitora je Aleksa Šantić, a među najistaknutijim su Avdo Smailović, Milan Prebanda, Mladen Pozajić, Vojin Komadina, Asim Horozić, Milan Jelićanin, Ališer Sijarić, Valentina Cvijetić i dr.

S obzirom na to da su Bosanskohercegovački kompozitori pisali za različite instrumente, ovaj projekat predstavlja zaokruženu cjelinu kompozicija pisanih za violinu i klavir i koncert u Cazinu izvest će vrsne umjetnice Jasmina Kasumović i Darija Kadrić.

Koncert počinje u 19 sati u Sali Centra za kulturu i turizam.