DOBRE VIKEND-VIJESTI ZA BH. INOVATORE

DOBRE VIKEND-VIJESTI ZA BH. INOVATORE

Pregršt medalja i specijalnih priznanja dobili su članovi AIBIH na izložbama u Katovicama i Prelogu

Katovice-Prelog, 16. maja – Prijatne vijesti pristigle su ovog vikenda Asocijaciji inovatora Bosne i Hercegovine, sa međunarodnih izložbi održanih u Katovicama (Poljska) i Prelogu (Hrvatska)...

Zlatne medalje u oba grada dobio je Cazinjanin Husnija Kapić, za „CNC mašinu za rezanje stiropora i pjenastih poroznih materijala“. Uz to mu je, u Katovicama, specijalno priznanje dodijelio Institut za intelektualno vlasništvo Republike Češke. Dvije zlatne medalje dobio je i prof. dr. sc. Pero Petrović, iz Banjaluke, za trapezasti kanal koji se postavlja poprečno na makadamske ceste, i koji uspješno zaustavlja i odvodi bujične vode sa ceste na usmjerene pravce. Ovim izumom, primarno, štiti od plavljenja poljoprivredo zemljište, budući da makadamski putevi uglavnom prolaze kroz livadske i šumske predjele. Vrijedno je spomenuti i činjenicu da je ova inovacija zaštićena Evropskom patentnom uredu, što ja prava rijetkost za BH. inovacije.

Njegov akademski kolega Fikret Alić, profesor termodinamike na Mašinskom fakultetu u Tuzli, nije izlagao u Prelogu, pa je dobio „samo“ jednu zlatnu medalju, ali i specijalno priznanje kanadskog Društva za inovacije i napredna znanja, iz Toronta. Njegov „Fleksibilni termo-akumulacioni konvektivni emiter“ namijenjen je efikasnom prinudnom zagrijavanju različitih fluida.  Elma Selimbašić, studentica iz Kladnja, dobila je u Prelogu srebrenu medalju za „Uređaj-dron za liječenje i zaštitu životinja na daljinu“, dok je istu medalju, ali u Katovicama, za „Podvodni punjač plinskih i tečnih sredstava“, dobio priznati svjetski stručnjak za speleologiju i ronjenje, Zoran Dujaković, iz Banjaluke. Njegov sugrađanin i imenjak Zoran Đoković, kulinar, dobio je na obje izložbe bronzane medalje, za „Instant šejk napitak” – osvježavajući napitak, od voća i povrća, koji se može izrađivati u tekućem, kašastom i kremastom obliku.  

Inovacije članova AIBIH uspješno je u Prelogu predstavio Husnija Kapić