Omladinski projekat Agromanija počeo danas s radom

Omladinski projekat Agromanija počeo danas s radom

 

Vijeće mladih Grada Cazina u saradnji s Fondacijom „Mozaik“ i Gradom Cazinom realiziralo je projekat pod nazivom Agromanija. Riječ je prodavnici domaćih prehrambenih proizvoda koja je danas otvorena, a u kojoj će se od sada moći pronaći veliki asortiman poljoprivrednih, pčelarskih i ostalih proizvoda koji su nastali u cazinskim domaćinstvima.

-„Naša osnovna ideja je bila da kupujemo i prodajemo domaće i gradimo naš Cazin. U Agromaniji se nalaze proizvodi naših domaćih proizvođača i poljoprivrednika, a posebno smo se bazirali na podršku nezaposlenim ženama koje nemaju redovna primanja ali se bave nekim oblikom domaće proizvodnje. Ovo je za njih prilika da se predstave ali i da zarade dok je za građane ovo prilika da podrže domaću proizvodnju  čime jačamo domaću ekonomiju i Grad Cazin.“, kazala je Asima Dogan, voditeljica projekta.

Nova prodavnica je već provoga dana zabilježila posjetu velikog broja građana koji su, osim podrške kupovinom, izrazili veliko zadovoljstvo jer u Cazinu sada postoji jedno ovakvo prodajno mjesto. Učesnicima projekta, čestitku je uputio i gradonačelnik Nermin Ogrešević.

-„Ovo je jedan od projekata koji su po svome značaju veliki i važni u svakom smislu i kakvima je Grad apsolutno na raspolaganju od ideje do realizacije. Osim što su ga pokrenuli mladi ljudi, on je od velikog značaja za naše domaće proizvođače kojima je ovo izrsna prilika za dodatnu afirmaciju njihovih djelatnosti, a isto tako ovaj dućan itekako obogaćuje ponudu domaćih prehrambenih proizvoda u našoj sredini. Jako me raduje činjenica da smo ovo postigli zajedno u dobroj saradnji i sinergiji i vjerujem da će cazinska Agromanija zaživjeti kao projekat i brend koji će biti od koristi svima.“, istaknuo je gradonačelnik.

Domaća zimnica, povrće i voće iz bio uzgoja, med i pčelarski proizvodi, domaće tjestenine, čajevi i biljni preparati, domaće brašno, jaja, sirevi i mlijeko dio su bogate ponude Agromanije. Uz sve to, u ponudi su i turske delicije poput slatkiša, orašastih plodova, maslina i raznih ulja. Agromanija će u budućnosti nastaviti svoju saradnju s domaćim proizvođačima i dodatno obogaćivati svoju svakodnevnu ponudu.