Previous Next

U posjeti Cazinu iz Brisela: Komandant EUFOR operacija razgovarao s gradonačelnikom Ogreševićem

 General Brice Houdet, operativni komandant  EUFOR-ovih operacija posjetio je danas Cazin gdje ga je primio gradonačelnik Nermin Ogrešević. Osim informacija o dostignutom stepenu razvoja ovog dijela BiH, razgovaralo se i o aktuelnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji. Dobiti informacije iz prve ruke – glavni je razlog današnjeg dolaska generala Hudea iz Brisela u Cazin. 

 -„Razlozi  zbog kojih sam došao je procijena sigurnosne situacije u zemlji. Razgovarajući na terenu sa ljudima mogu dobiti sliku kakva je realna situacija i na osnovu toga donosim odluke za EUFOR. Sigurnost i mir su najvažniji za ljude ove zemlje i toliko ih žele. Ja donosim odluke u Euforovoj operaciji Altea i ne želim donijeti nikakvu odluku koja je zasnovana na pogrešnoj procjeni situacije i zato smatram da je važno da imam prave informacije.“, istaknuo je general Houdet.

 Bio je ovo otvoren razgovor o svim aktuelnim bh.temama, sigurnosnoj i političkoj situaciji prvenstveno, ali i o dostignuitom stepenu razvoja Cazina i perspektivi ovog kraja. Jedinstvena je želja i cilj kojem treba težiti – očuvanje mira i stabilnosti.

-„Naravno da je u središtu interesovanja bila sigurnosna situacija u BiH. Ono što je najvažnije istaknuti jeste jasno opredjeljenje EUFOR-a da će biti sve učinjeno da se mir i sigurnost sačuvaju. Bio je ovo temeljit i opsežan sastanak u kojem smo se dotaknuli i svih ostalih tema i svakako sam zadovoljan što smo danas imali priliku ugostiti ovako visoku delegaciju i razmijeniti mišljenja o svemu.“, kazao je Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.

 -„Saslušao sam gradonačelnika Ogreševića i ono što on ima reći o situaciji u Cazinu i globaloj situaciji i vraćam se na svoj posao zadovoljan jer zaključak je da je sigurnosna situacija dobra, da lokalni domaći organi  rade svoj posao i drže situaciju pod kontrolom, a mi svi znamo koliko je važno da imamo mir.“, rekao je general Houdet.

 Sastanku su prisustvovali i predstavnici Policije, Crvenog križa i Euforovog LOT tima stacioniranog u Cazinu.