Obavijest poljoprivrednim proizvođačima

Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači da je upotreba pesticida za tretiranje usjeva i voća regulisana Zakonom o fitofarmceutskim sredstvima BiH i pripadajućim Pravilnikom "Službeni glasnik BiH broj 101/12". Navedeni propisi zahtjevaju odgovornu upotrebu pesticida na način da se obezbjedi zaštita ljudi, životinja, pčela, ptica, voda i okoliša. Član 4 Pravilnika propisuje da se pesticidi strogo koriste prema propisanom uputstvu i to isključivo na poljoprivrednim kulturama za koje su registrovani.

Pri korištenju pesticida korisnici se moraju pridržavati preporučenih doza, koncentracije i vremeskog razdoblja primjene preparata. U vrijeme cvjetanja gajenih biljaka, primjena sistemičnih pesticida štetnih za pčele je zabranjena, dok je primjena kontaktnih sredstava dopuštena samo u noćnim satima i to minimalno 2 sata nakon zalaska sunca pa do 2 sata prije izlaska sunca uz obavezu obavještavanja pčelara minimalno 48 sati prije tretiranja - Član 7 Pravilnika.

 

Poljoprivredna služba Grada Cazin, naglašava važnost osobine pesticida da "isparavaju" što se na visokim temperaturama povećava. Pogrešna primjena tokom dana na povišenim temperaturama neće riještiti problem štetnih organizama i korova dok se rizik štetnog djelovanja višestruko povećava. Za ne pridržavanje propisanih pravila i načina korištenja pesticida, propisane su novčane kazne od 1000 - 1500, a za pravna lica i obrtnike 3000 KM.

Više informacija i stručne preporuke za korištenje pesticida, korisnici mogu dobiti u Službi za Poljoprivredu Grada Cazin.

Kontakt telefon: Služba za poljoprivredu:  037/515-351,  037/515-314