Obavijest voćarima

Obavještavaju se proizvođači voća da, zbog nagle promjene vremenskih prilika, može doći do ozbiljnih oštećenja na voću kao posljedica djelovanja niskih temperatura. U zavisnosti od intenziteta pojave i dužine djelovanja niskih temperatura, štete mogu biti različite, a u ektremnijim uslovima i 100% gubitka roda.

Najosjetljiviji su potpuno otvoreni cvjetovi i tek zametnuti plodovi, a na temperaturama nižim od -5 stepeni mogu stradati i još neotvoreni cvjetovi. Snijeg na granama voća, ako ga još ima, nije poželjno uklanjati jer je dobar izolator cvijetova. Međutim, nakon što se snijeg istopi, dolazi do naglog povećanja rizika za nastanak šteta ukoliko se period niskih temperatura i pojave mraza nastavi. Potupno otvoreni cvjetovi stradavaju već na temperaturama do -2 stepena, dok još neotvoreni cvjetovi stradavaju na temperaturama od -5 do -8.

Mjere zaštite: Zaštita od niskih tmperatura se u savremenim komercijalnim zasadima provodi tehnološki naprednim sistema kao što je sistem za orošavanje krošnje, sistem ventiliranja zasada toplim zrakom. U praksi, kod srednjih i manjih proizvođača, najčešće se provodi metoda ?zadimljavanja voćnjaka?.

Provodi se na način da se ranije pripremljen i u voćnjak raspoređen neopasni materijal kao što su slama, piljevina, grančice, lišće i slično pali u ranim jutarnjim satima i zadimljava voćnjak. Dim i toplota koja se ovim postupkom odaju u pojasu stabala podiže temperaturu za 0,5 do 2 stepena što je često dovoljno da se spriječi izmrzavanje cvijetova ili totalna šteta u nasadu.

Daljnja zaštita, po prestanku djelovanja niskih temperatura ogleda se u tretmanu voćaka sa sredstvima koja će stimulirati oporavak. Najčeće su to sredstava na bazi aminokiselina i mikrohranjiva ili kombinacija istih i mogu se naći u svim bolje snabdjevenim poljoprivrednim apotekama. Zaštitna sredstva obavezno koristiti u količinama i na način naveden u uputama o korištenju uz preporuku stručnih lica prilikom kupovine istih u poljoprivrednim apotekama.

Detaljnije informacije i uputstva vezano za ovu problematiku možete dobiti u Službi za Poljoprivredu Grada Cazin (šalter br. 6) ili u Službi za zaštitu bilja Poljoprivrednog zavoda USK.

Kontakt telefoni :

Služba za poljoprivredu: 037/515-306, 037/515-351, i

Poljoprivredno-savjetodavna služba  u Poljoprivrednom zavodu USK-a 037/223-431.

SLUŽBA ZA POLJOPRIVREDU