Obavijest stočarima

Obavještavaju se stočari, uzgajivači ovaca da u ovom vlažnijem periodu godine naročitu pažnju obrate na uslove držanja ovaca. U slučaju, loših smještajnih i higijensko-sanitarnih uslova držanja, povećava se rizik od pojave šepavosti ovaca. Uzročnici šepavosti su mikroorganizmi nastanjeni u sredini bez kiseonika kao što je mokra prostirka. Nakon zaraze bakterijom, šepavost se razvija za 10 do 14 dana.

Bolest prepoznajemo pojavom crvenila kože u međupapčanom dijelu, blaga natečenost i primjetno šepanje dok ovca hoda. U slučaju ne prepoznavanja simptoma ili izostanka liječenja bolesti, dolazi do komplikacija kao što je nekroza tkiva i odvajnje rožine, u težim oblicima mogu da obole kosti, dođe do sepse i uginuća životinje. Ova bolest, preventivno se sprečava dobrom stočarskom praksom, redovnom promjenom prostirke, držanjem smještaja suhim i dezinfekcijom. Potebno je obratiti pažnju na zdravlje ovaca pri kupovini i uvođenju u stado, vršiti redovan pregled papka, a prilikom uočavanja prvih simptoma, odvajati simptomatične ili bolesne životinje u karantin i započeti liječenje. Budući da je vlažna sredina u kojoj ovce borave idealno mjesto za razvoj šepavosti, važno je da se ovčarnici postavljaju na ocjeditim mjestima i da se redovno dezinfikuju. U slučaju češće pojave šepavosti, potrebno je postaviti dezinfekcionu barijeru, odnosno bazen sa 5-10 % otopinom modre galice ispred ulaza/izlaza u kojoj bi životinje svakodnevno dezinficirale papke. NAPOMENA: Liječenje i druge tretamne obavezno provoditi u konsulatcijama i nadzorom ovlaštenih veterinarskih organizacija.

Detaljnije informacije i uputstva vezano za ovu problematiku možete dobiti u Službi za Poljoprivredu Grada Cazin (šalter br. 6)  ili u Službi za zaštitu bilja Poljoprivrednog zavoda USK.

Kontakt telefoni :

Služba za poljoprivredu:  037/515-306,    037/515-351, i

Poljoprivredno-savjetodavna služba  u Poljoprivrednom zavodu USK-a 037/223-431.