Najnoviji uspjeh: općina Cazin odabrana u MEG projekt vrijedan 21 milion maraka

Na osnovu rezultata sveobuhvatne analize kriterija za odabir 18 partnerskih općina i gradova, općina Cazin odabrana je za učešćeu Prvoj fazi općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja- MEG, koji podržava Vlada Švicarske, a provodi UNDP u BiH. S obzirom da se radi o projektu vrijednom 21 milion maraka i činjenici da je broj razmatranih lokalnih zajednica bio dvostruko veći od odabranog, ovo je još jedan u nizu uspjeha općine Cazin kada je u pitanju saradnja s međunarodnim organizacijama.

MEG projekt je inicijativa čiji cilj je pružiti podršku jedinicama lokalne samouprave u BiH u područjima demokratskog upravljanja i pružanja javnih usluga, posebno u sektorima privrede i okoliša.

-"Mi smo aplikacije i za ovaj projekat kvalitetno odradili i spremali. Ranije smo prenijeli naša ključna razmišljanja konsultantima MEG projekta koji su posjetili općinu Cazin. Naime, projekat sadrži bitne teme s kojima se mi bavimo, poput zaštite okoliša i ekonomskog i privrednog razvoja odnosno poslovnog okruženja. I tada smo poručili da nam je namjera da budemo konkretni i da na razvoj gledamo iz šire perspektive. Naša općina ima potencijal, a partnerstvo nam je dobro došlo i sve što je u funkciji da dodatno potakne naš privredni i ekonomski razvoj je u fokusu našeg djelovanja. Drago mi je što smo još jednom predstavili Cazin na kvalitetan način i kod uglednih međunarodnih partnera, kao što su Vlada Švicarske i UNDP pokazali da smo lokalna zajednica koja dobro radi svoj posao", kaže načelnik općine Cazin mr. Nermin Ogrešević.

Konkretna podrška MEG projekta biće fokusirana na rad sa općinskim vijećima, općinskim rukovodstvima, službama za ekonomski razvoj, okoliš, komunalne djelatnosti i finansije te vodovodna preduzeća. svečana ceremonija povodom označavanja početka implementacije MEG projekta u Bosni i Hercegovini održaće se u septembru ove godine.