Obavijest o informativnoj radionici  o Javnom pozivu EU4AGRI

Obavijest o informativnoj radionici o Javnom pozivu EU4AGRI

U okviru projekta EU4AGRI, koji finansira Evropska unija, objavljen je Javni poziv za mjeru podrške investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju.  U okviru ovog javnog poziva na raspolaganju je 3.5 miliona KM, a sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 15.000 KM do 300.000 KM.

Prihvatljivi podnosioci prijava za dodjelu bespovratnih sredstava u okviru mjere podrške mogu biti obrti/samostalni preduzetnici, zadruge i preduzeća, te se isti obavještavaju da će se Informativna radionica u vezi objavljenog Javnog poziva održati u Cazinu 29.11.2022. godine u 12.00 sati  u zgradi gradske vijećnice (bivša zgrada gimnazije), Trg A. Izetbegovića bb Cazin.

Izvor: Web stranica projekta EU4AGRI: LINK

Čestitka u povodu Dana državnosti BiH

Čestitka u povodu Dana državnosti BiH

Ne postoji alternativa za nezavisnu, suverenu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.
Ona je činjenica, historijski fakt, najveća vrijednost i najveća ljubav koju imamo.
Bosna i Hercegovina zauvijek!
Sretan ti Dan državnosti, domovino jedina!

Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina

Osiguran najviši kvalitet pitke vode s izvorišta „Ljubijankići“

Osiguran najviši kvalitet pitke vode s izvorišta „Ljubijankići“

Uspostavom novog filterskog postrojenja na vodovodu „Ljubijankići“  sva domaćinstva na području Grada Cazina, koja se snabdjevaju s ovog izvorišta, više neće imati nikakvih problema s kvalitetom pitke vode. Vrijednost ovog projekta je 570.000 konvertibilnih maraka, a postrojenje je danas obišao i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

-„Mi smo najavili ovaj projekat i ovo je samo prilika da i konkretno informišemo naše građane da je projekat u punoj funkciji. Zbog zemljotresa u okolini koji su se dešavali u zadnje vrijeme vrlo često je dolazilo i do problema sa zamućenjem vode što je dodatno ubrzalo izgradnju ovog postrojenja i riješilo taj problem. Ova filtarska stanica će građanima omogućiti uvijek kvalitetnu i pitku vodu zbog čega je ovo itekako značajan projekat.“, izjavio je gradonačelnik Ogrešević.

Po riječima Ibrahima Mujakića, direktora JKP „Vodovod“, ovo postrojenje je bilo planirano već prilikom samog projektovanja vodovoda „Ljubijankići“.

-„Pitka voda je sigurno jedan od najvažnijih energeneta, a s ovog izvorišta snabdijevaju se najveće mjesne zajednice i brojna naselja našeg Grada. Kvalitet vode koji će osigurati ova filterska stanica zbog toga je od ogromne važnosti i drago mi je da naši građani više neće imati problema s  tim.“, kaže direktor Mujakić.

Institucije moraju raditi svoj posao i slučaj stradanja Azura Terzića mora biti službeno okarakterisan

Institucije moraju raditi svoj posao i slučaj stradanja Azura Terzića mora biti službeno okarakterisan

Gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević i premijer USK Mustafa Ružnić, danas su obavili još jedan od razgovora sa našim sugrađaninom Saudom Terzićem, ocem stradalog košarkaša Azura Terzića.

Još jednom je izražena puna podrška porodici Terzić i Azurovom zdravstvenom oporavku, a najviše riječi bilo je o nezadovoljstvu samom istragom odnosno kašnjenju svih informacija o istoj.

Zahtjev Sauda Terzića da se ovaj slučaj napokon zvanično okarakteriše i službeno naslovi , čelni ljudi našeg Grada i Kantona podržavaju u svakom slučaju i kako je istaknuto, institucije moraju raditi svoj posao ne čekajući pritisak javnosti ili lokalnih zajednica da to učine.

Ukoliko se stvari nastave odvijati po istoj matrici, porodici Terzić biće pružena pravna, službena i svaka druga podrška da ovaj slučaj bude stavljen i pred Visoko sudstvo tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje mora reagirati u pravcu da potakne rad KT USK, pa čak i u pravcu izuzimanja ovog slučaja od Tužilaštva Unsko- sanskog kantona od strane Glavnog federalnog tužioca.  

Cazin spremno  dočekuje Dan državnosti BiH- sutra izložba u centru grada !

Cazin spremno dočekuje Dan državnosti BiH- sutra izložba u centru grada !

Sutra će, u okviru obilježavanja Dana državnosti BiH, u centru Cazina biti postavljena izložba „Povelje bosanskih vladara i vlastelina“ koja je dio stalne postavke Muzeja bosanskog kraljevstva, a čiji autor je dr. Enese Dedić.

Izložba se otvara u 11 sati na Trgu Prvog predsjednika Alije Izetbegovića, plato ispred stare Gimnazije, a građanima će postavku pobliže predstaviti prof. historije Nedim Sedić. Izložba obuhvata ukupno deset povelja iz vremena Bosanske banovine i kraljevine iz perioda od oko tri stoljeća.

Pored svih građana, koji će moći pogledati izložbu u vremenu od 11 do 14 sati, pozvani su i učenici svih naših osnovnih i srednjih škola.

Istovremeno, u organizaciji Grada Cazina, predstavnici Vijeća cazinskih srednjoškolaca, sutra će građanima podijeliti prigodne poklone i promotivni materijal, sve u znaku Dana državnosti naše jedine domovine.

Budite svakako, sutra u centru Cazina da zajedno uveličamo ovaj značajan događaj i podijelimo ponos na jedinu nam domovinu!