Večeras u 19:30h budite dio dostojanstvene povorke s kojom se odaje počast prvom pilotu Armije RBiH Samiru Beganoviću

1.augusta 1994.godine na području iznad Plitvica oboren je ukrajinski avion u kojem je kao kopilot bio Samir Beganović, prvi pilot Armije Republike Bosne i Hercegovine. Posmrtni ostaci pilota Samira, koji je rođen i odrastao u Pećigradu, do danas nisu pronađeni. Ne zna se da li su završili u Srbiji ili Ukrajini, odakle su bili ostali članovi posade u srušenom avionu. Gradsko vijeće Cazin, na inicijativu Udruženja RVI paraplegičara, donijelo je Odluku s kojom se ulica, od OŠ Cazin 1 do izlaza prema prostorijama Crvenog križa, nazove Ulica pilota Samira Beganovića.

S obzirom da danas počinju svečanosti s kojima se obilježava Dan Grada Cazina te da je danas i punih 25 godina od rušenja aviona u kojem se pilot Samir Beganović nalazio, u 19 sati i 30 minuta od parkinga preko puta „Fontane“ krenuće povorka koju će činiti bivši pripadnici Vazduhoplovne grupe Bihać, ratni komandanti, paraplegičari, predstavnici Grada, porodica i rodbina Samira Beganovića, te svi drugi građani koji žele dati svoj doprinos ovom događaju i prošetati do mjesta na kojem je postavljena ploča s nazivom ulice (preko puta OŠ Cazin 1).

Kratka obraćanja, otkrivanje ploče i podizanje zastave s ljiljanima simbolično će povezati ime Samira Beganovića s nebom koje je bilo njegov san i njegova životna misija. Budite dio ove priče. Dio događaja s kojim ćemo odati počast pilotu čiji preleti u opkoljeni Bihaćki okrug su nam značili život i spas i koji je na tom humanom i hrabrom putu položio svoj vlastiti život. U 19:30 minuta na parkingu preko puta „Fontane“ je polazak i kratko vrijeme će i saobraćaj na ovoj ulici biti preusmjeren na ul. Cazinskih brigada.


Print   Email