Obavjest stočarima, zimsko jagnjenje ovaca !

Najvažniji dio ovčarske proizvodnje je jagnjenje ovaca. Prije jagnjenja potrebno je odvojiti sjajine ovce od jalovih. Ovca se može jagnjiti tokom cijele godine. Relativno se jagnje lako, međutim ipak se pri tome evidentno događaju veliki gubici čak i do 20%. Glavni razlog je što se većina oko 80% ovaca jagnji no?u, pri jagnjenju mladih ovaca, i ovaca koje nose dva lili više ploda. Jagnjenje počinje u januaru a završava u martu. Pri tome treba obezbijediti slijedeće uslove:

1. Pripremiti adekvatne uslove okoline za jagnjenje ovaca,

2. Pripremiti ovcu za jagnjenje,

3. pomoći ovci pri jagnjenju, i

4. Pravilno postupati s jagnjetom i ovcom nakon jagnjenja.

Odgovarajući uslovi okoline za jagnjenje ovaca

Ovca se može jagnjiti tokom cijele godine, uz optimalne uslove držanja, zdravstvenu zaštitu, zoohigijenu i pravilno balansiranu ishranu. Prostor za jagnjenje mora biti prozra?an, bez propuha, sa dovoljno svjetla, dovoljne ?iste i suhe stelje, temperatura oko 10 stepeni, prostor podijeljen u boksove veličinedva kvadratna metra. U boksu moraju biti jasle za sijeno, posude za vodu i hranu. Ov?arnik i prostor namijenjen jagnjenju mora biti očišćen, dezinficiran, a zidovi i strop okrečeni.

Priprema ovaca za jagnjenje

Ovci treba ošišati vunu na repu i oko stidnice te na prednjem dijelu zadnjih nogu i po trbuhu ispred vimena da bi jagnje nesmetano moglo naći sisu.

Znaci jagnjenja:

  1. Ovca se odvaja od drugih ovaca u stadu
  2. Stidnica je nabubrila crvenkaste boje, a vime nabreklo
  3. Ovca ispoljava uznemirenost i uzbučenost , ?esto udara nogama po podu i slabije uzima hranu
  4. Pojavljuje se sluzav iscjedak iz stidnice,
  5. Ovca ?esto liježe, ustaje, zabacuje glavu unazad, koluta glavom i oblizuje usta
  6. na 2-3 dana pred jagnjenje trbuh se naglo spušta, a gladne jame su jako izražene
  7. Ovca takođe vrlo ?esto mokri, uznemirena je i bleji.

Pomaganje ovci pri jagnjenju

Za uspješno bavljenje ov?arstvom i ostvarivanje dobrih rezultata u ovoj proizvodnji od izuzetnog značaja je stalan nadzor stada ? prisustvo čovjeka. Ovcu treba pustiti da se sama ojagnji, treba joj pomoći ako nastanu problemi. Ovci treba polako pri?i, uhvatiti je i pole?i. Nakon toga treba provjeriti položaj ploda. Kada je položaj pravilan, tj. ako zajedno izlaze prednje noge, a a na njima glava , pristupa se jagnjenju ovce. Prvo se izvu?e jedna pa druga noga. Obje su noge tada u ispruženom položaju. Jedna osoba polako vu?e noge prema dole, tj. prema vimenu ovce, a druga izvla?i glavu ploda. To je jagnjenje u prednjem položaju. Ako je jagnjenje na zadnji položaj slično se postupa stim što prvo izlaze zadnje noge.

Ako plod ima drukčiji položaj od prethodna dva radi se o nepravilnog jagnjenju, teškom jagnjen ju i tada treba pozvati veterinara.

Postupak sa jagnjetom i ovcom nakon jagnjenja

Nakon što se ojagnji, jagnjetu se očisti nos i usta od služi. Ako je jagnjenje bilo teško i dugotrajno, jagnje treba odmah podići na zadnje noge  da mu plodna voda iz usta ne ode u plu?a. Zatim ga  je potrebno prenijeti na suhu stelju. Vime treba oprati toplom vodom te obrisati suhom čistom krpom. Prve mlazove mlijeka (kolostruma) treba izmusti u posebnu posudu i adekvatno zbrinuti. Zdrava vitalna jagnjad dići će se za 10-15 minuta i početi sisati. Slabijoj jagnjadi potrebno je pomoći da na?u sisu, jednom rukom pridržati jagnje a drugom se pridržava sisa. Ako jagnje ne može stajati kolostrom se izdoji i dadne jagnjetu na flašicu.. Pri tome treba paziti da temperatura mlijeka bude od 37 do 38 °C. Jagnje mora popiti kolostrum u roku 6 do 8 sati a najkasnije 24 sata nakon dolaska na svijet.

Detaljnije na ovu temu možete dobiti u Službi za Poljoprivredu Grada Cazina (šalter br. 6)  ili u Službi za stočarstvo Poljoprivrednog zavoda USK.

Kontakt telefoni :

Služba za poljoprivredu:  037/515-306,    037/515-351, i

Služba za zaštitu bilja Poljoprivrednog zavoda USK-a 037/316-103.


Print